Kompletujesz sprzęt do kuchni? Stoisz właśnie przed wyborem najlepszego noża do mięsa i nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy, jak wybrać.
Prawdziwe noże kuchenne szefa kuchni cechuje staranność wykonania. Są produkowane z najwyższej jakości materiałów, wytrzymałe i bardzo ostre, dość masywne, wyważone i świetnie leżą w dłoni. Dzięki lekko zaokrąglonej powierzchni tnącej pozwalają płynnie wykonywać kołyszące ruchy, które obserwujemy u profesjonalnych kucharzy. Przy wyborze zwracajmy uwagę na twardość stali, jaka została użyta przy produkcji. Jest ona określana stopniami HCR w skali Rockwella i im wyższa jest ta liczba, tym z lepszej klasy nożem mamy do czynienia.
Takie noże to doskonałe rozwiązanie, kiedy chcemy mieć w domu jeden, ale dobry nóż, który sprawdzi się niemal do wszystkiego. To narzędzie o szerokiej gamie zastosowań i podstawowe narzędzie pracy każdego zawodowego, ale i amatorskiego kucharza. Sprawdzi się do krojenia na plastry, szatkowania i siekania warzyw i owoców, a krojone nim mięso nie będzie miażdżone, jak to się zdarza, gdy używamy zwykłych noży.
Aby nasze noże kuchenne służyły jak najdłużej, musimy odpowiednio o nie zadbać. Najlepsze nawet ostrze z czasem straci na swej ostrości. Podstawowym zabiegiem będzie więc jego ostrzenie za pomocą specjalnego kamienia przeznaczonego do tego celu. Myjemy je też ręcznie, nigdy w zmywarce, następnie wycieramy do sucha. Jeśli chowamy nóż w szufladzie, odkładajmy go delikatnie, najlepiej w specjalnej osłonie, by nie wyszczerbił się, uderzając o inne przedmioty. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie go w specjalnym stojaku bądź na listwie magnetycznej.