Charakterystyczne składniki, z którymi przyrządzi się dania kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka jest pełna aromatów, intensywnych przypraw i smaku. Wiele egzotycznych dla nas składników, które pojawiają się w kompozycjach kulinarnych mistrzów Japonii, Tajlandii, Chin, czy też Indii, stają się dostępne w naszym kraju. Z tego właśnie powodu, warto wypróbować orientalne przepisy. Chcąc zachwycić rodzinę oraz znajomych musimy kupić kilka akcesoriów, które ułatwią nam pichcenie. Na pewno przyda się wok, czyli głęboka patelnia umożliwiająca szybkie smażenie w głębokim tłuszczu, gotowanie na parze lub duszenie. Azjatyccy kucharze używają także tasaków, chochli i szczoteczek bambusowych do czyszczenia woka.

Lista składników niezbędnych do rozpoczęcia przygody ze smakami  Azji

Zanim przystąpimy do gotowania, zdecydujmy się na konkretny rodzaj kuchni, który wybierzemy. Dla Chin charakterystyczne są np. grzyby Mun, sos ostrygowy oraz ocet ryżowy, w Japonii natomiast spotkamy się z sosem sojowym, tempurą lub wodorostami nori. O ile te dwa kraje mają cechy wspólne w kwestiach kulinarnych, o tyle Indie to zupełnie inna bajka. Tu królują pojedyncze przyprawy, chili, imbir, pieprz, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, anyż, jak również kmin rzymski. Niezależnie jednak od rodzaju przepisu, który wybierzemy, pamiętajmy, że Azjaci nie oszczędzają na smakach. Na próżno szukać tu delikatnych nut śmietany, czy też subtelnych dodatków warzywnych typowych dla Europy. Na największym kontynencie każdy składnik jest wyraźnie wyczuwalny, czyniąc wszystkie kuchnie azjatyckie najbardziej aromatycznymi odmianami sztuki kulinarnej.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


15 − 9 =