Czy grubość zmielonej kawy ma znaczenie?

Kawa to niezwykle popularny napój przyrządzany z palonych ziaren kawowca, najczęściej serwowany na gorąco. Jednym z najważniejszych parametrów wpływających na jego ostateczny smak oraz aromat jest stopień zmielenia poszczególnych ziaren. Ich grubość decyduje ponadto w ogromnej mierze o komforcie eksploatacji ekspresu. Zdecydowanie najlepiej do przetwarzania kawy nadają się nowoczesne młynki automatyczne z mechanizmem żarnowym, ponieważ pozwalają na bardzo precyzyjne ustawienie poziomu mielenia. 

Indywidualne preferencje odgrywają kluczową rolę

Maksymalnie drobno zmielona kawa to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają ponadprzeciętnie wyrazisty smak i dużą moc zaparzonego napoju. Wynika to z faktu, że minimalna grubość ziaren wpływa bezpośrednio na wolniejszy przepływ przez nie wody, co przekłada się na dłuższy czas ekstrakcji, a to z kolei skutkuje wyodrębnieniem większej ilości aromatów (z wyczuwalną goryczką). Tego rodzaju ziarna są zalecane głównie do nowoczesnych ekspresów ciśnieniowych i umożliwiają uzyskanie jednolitego płynu, który wprost świetnie miesza się z mlekiem.

Kawa grubo zmielona jest natomiast gwarancją otrzymania naparu znacznie bardziej łagodnego w smaku i o stosunkowo umiarkowanym aromacie. Najlepiej parzyć ją w urządzeniu typowo przelewowym, ponieważ nie ma tutaj ryzyka zapchania zaparzacza czy przedostawania się fusów bezpośrednio do napoju. Dodajmy, że pewnym pójściem na kompromis są ziarna o średnim stopniu zmielenia, które z jednej strony zapewniają właściwe działanie ekspresu, z drugiej zaś zaspokajają oczekiwania niemal każdej osoby pod względem walorów smakowych.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dwanaście + 8 =