Oleje dostępne w sklepach to najczęściej przetworzone produkty poddane procesowi rafinacji, w celu wydłużenia ich terminu przydatności do spożycia. Niestety w wyniku rafinacji produkt końcowy traci wiele ze swych cennych właściwości. Z kolei zakup naturalnych, nierafinowanych olejów wiąże się z dużym wydatkiem. Osoby, które chcą mieć dostęp do wysokiej jakości, nieprzetworzonego produktu, powinny zainwestować w wyciskarkę do oleju. To praktyczny kuchenny gadżet, który umożliwia tłoczenie na zimno oleju bogatego w zdrowe kwasy tłuszczone omega-3. Dzięki wyciskarce można samodzielnie wyciskać olej z orzechów, słonecznika, rzepaku, czy też pestek dyni. Jego regularne spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, a także wzbogaca smak przygotowywanych potraw.
Innym urządzeniem, które powinno znaleźć się w każdej kuchni, jest wyciskarka do warzyw i owoców. Wolnoobrotowa wyciskarka wyposażona w przekładnię ślimakową powoli miażdży dodawane produkty, wydobywając z nich cały sok i wszystkie cenne składniki. Przed zakupem urządzenia warto zwrócić uwagę na moc silnika. Tylko sprzęt o odpowiedniej mocy będzie w stanie miażdżyć twarde warzywa, takie jak marchewka, buraki, czy seler. Warto pamiętać, że sok uzyskiwany w procesie wyciskania nie ulega natlenieniu, jak dzieje się to w przypadku korzystania z sokowirówek. Dzięki temu charakteryzuje się dłuższą świeżością i przydatnością do spożycia. Wyciskarki umożliwiają tworzenie smacznych i zdrowych koktajli z dowolnych owoców i warzyw.