Twaróg należy do produktów, które na co dzień goszczą na polskich stołach. Stanowi on dobre źródło białka i innych substancji odżywczych, a przy tym bardzo dobrze smakuje. Istnieje tysiąc sposobów na wykorzystanie tego wartościowego sera w kuchni. Występuje on również pod wieloma postaciami. Jedną z najpopularniejszych są serki twarogowe.
Sposobów na przygotowanie twarogu jest naprawdę wiele. Spożywać go można zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Stanowi on również główny składnik wielu dań lub występuje jako dodatek do potraw. Pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi na myśl, gdy zastanawiamy się nad wykorzystaniem twarogu, jest użycie go w roli serka kanapkowego. Można przy tym wykazać się naprawdę dużą kreatywnością w doborze dodatków. Podstawą jest tutaj wymieszanie twarogu (chudego lub tłustego – wedle upodobania) z jogurtem naturalnym. Ser biały jest dosyć suchy, więc taki zabieg doda mu wilgotności. Następnie przychodzi pora na wybór dodatkowych składników. Jedną z opcji jest połączenie tak przygotowanej masy twarogowej z posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Inną możliwością jest dodanie chrzanu lub pokrojonej drobno cebulki. Efekt końcowy takiej pasty zależy właściwie tylko od preferencji i kreatywności kucharza.
Dla osób, które natomiast nie przepadają za gotowaniem, lub nie mają zwykle na nie czasu, powstały produkty, które pozwalają na szybkie przygotowanie kanapek do pracy czy szkoły. Są to mianowicie serki twarogowe o różnych smakach. Są one wzbogacane o najróżniejsze dodatki, takie jak wcześniej wspomniany chrzan czy szczypiorek. Znajdą się wśród nich jednak również bardziej egzotyczne smaki, takie jak serki z dodatkiem chili, czy czosnku i pomidorów.