Ostrokrzew paragwajski jest znany wszystkim miłośnikom zielonej herbaty. To właśnie z liści tej rośliny przyrządza się pyszną yerba mate. Jako pierwsi pili ją Indianie z Ameryki Południowej, a na grunt europejski przenieśli ci, których zachwycił jej smak i właściwości. Obecnie wiele osób spożywa tę herbatę jako zamiennik kawy, gdyż potrafi nieźle pobudzić. Ale yerba mate posiada też wiele innych właściwości. Warto więc się dowiedzieć jak zacząć przygodę z tym naparem.
Do przyrządzenia naparu najlepiej użyć odpowiednich produktów. Warto więc udać się do sklepu i obejrzeć zestawy yerba mate. Jeśli któryś przypadnie nam do gustu, należy go jak najszybciej wypróbować. Dla osób, które zaczynają swoją przygodę z mate, warto nabyć susz bardziej delikatny o lekko słodkim smaku. Do tego będzie potrzebny zestaw składający się z tykwy oraz specjalnej rurki, zwanej bombillą. Jeśli chodzi o naczynie, z którego będziemy pić napar, może to być produkt naturalny z prawdziwej tykwy lub ceramiczne naczynie. Trzeba od razu powiedzieć, że ceramika jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości, dlatego poleca się ją dla początkujących. Bombilla jest ważnym elementem podczas spożywania naparu, gdyż dzięki niej wypijemy sam napój bez kawałków liści.