Eksperci zalecają spożywanie owoców i warzyw co najmniej pięć razy dziennie, tak aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę cennych witamin i składników odżywczych. Tego typu produkty w formie stałej można też z powodzeniem zastąpić płynnymi sokami, najlepiej tłoczonymi, czyli wyciskanymi na zimno bez dodatku konserwantów i cukru. Ich picie gwarantuje energię, zapobiega nowotworom i w znacznym stopniu wzmacnia odporność. Polecany jest zwłaszcza sok tłoczony jabłko-burak, posiadający wyjątkowo wiele właściwości prozdrowotnych.
Tłoczone soki zawierają mnóstwo nieocenionych substancji leczniczych (np. polifenole, karotenoidy, saponiny, izoflawony), które w dłuższej perspektywie wpływają pozytywnie na wygląd i zapewniają lepsze samopoczucie. Ponadto skutecznie chronią komórki ciała przed starzeniem się, zabezpieczając je przed szkodliwym działaniem leków, promieni słonecznych, środków chemicznych czy zanieczyszczeń powietrza. Z kolei witamina C uczestniczy w budowaniu kolagenu, stanowiącego barierę dla różnego rodzaju wirusów i bakterii.
Naturalne soki zapobiegają również rozwojowi choroby Alzheimera i chorób serca, demencji starczej, cukrzycy, nowotworów i miażdżycy. Jakby tego było mało, wpływają niezwykle pozytywnie na przemianę materii, pobudzając enzymy trawienne (dzięki zawartemu w nich błonnikowi), niwelują stres i zmęczenie (dzięki potasowi i magnezowi), ograniczają ryzyko powstawania stanów zapalnych, chronią DNA przed ewentualną mutacją, gwarantują optymalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także poprawiają koncentrację i tłumią nerwy. Najwięcej zbawiennych składników dostarczy nam sok tłoczony jabłko-truskawka, ananas-limonka, jabłko-malina, porzeczka oraz aronia.