Zarówno owoce, jak i warzywa, należą do produktów szczególnie wrażliwych podczas transportu. Wpływa na to nie tylko ich delikatność i podatność na uszkodzenia, ale również tendencja do łatwego psucia się konieczność posiadania odpowiednich warunków w trakcie przewozu. To wszystko wymaga od nas upewnienia się, że nasze auta dostawcze są specjalnie przygotowane na przewóz tego typu towaru. Co to znaczy specjalnie przygotowane? Tego dowiemy się z poniższego artykułu.
Najważniejsza jest temperatura. Owoce i warzywa musimy przewozić w warunkach chłodniczych, ponieważ tylko dzięki temu uda nam się utrzymać ich świeżość. Nie powinniśmy ich także wystawiać na zmiany temperatur, gdyż może to wpływać na jakość żywności, zmieniając jej właściwości fizyczne i chemiczne. Aby odpowiednio dopasować temperaturę do danego rodzaju owoców, powinniśmy sprawdzić, w jakich warunkach musi on być przewożony. Dla różnych rodzajów owoców i warzyw dane te mogą okazać się różne.
Poza tym podczas przewożenia ważne jest zadbanie o odpowiednią wilgotność i o to, żeby owoce nie miały dostępu do światła słonecznego. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, żeby zbyt szybko się nie wysuszały lub nie dojrzewały (ewentualnie gniły). Dobrze przygotowany ciągnik siodłowy Volvo z odpowiednią naczepą będzie idealnym pojazdem do wykonywania takich transportów. Z jego pomocą przewieziemy dużą ilość owoców w odpowiednich warunkach za jednym razem, co również pozwoli uchronić je przed zmarnowaniem.