Wódkę z pewnością można nazwać najbardziej popularnym alkoholem. W Polsce kultura jej picia jest mocno zakorzeniona, ale pomimo tego że spotkamy ją na niemal każdy większych imprezach, jak i kameralnych spotkaniach, bardzo wiele osób nie wie tak naprawdę jak do końca powinno się ją serwować. Zasady podawania alkoholu są w końcu różne, w zależności od jego rodzaju. Wino przykładowo najlepiej podawać schłodzone, w charakterystycznych i kojarzonych już z nim kieliszkach. Jak to jest w przypadku wódki?
Wódkę podaje się zazwyczaj zmrożoną, w nieco innych kieliszkach. Słowo zmrożona nie wiąże się jednak z tym, że im będzie ona zimniejsza przed podaniem, tym lepiej. Luksusowe wódki najlepiej jest serwować w temperaturze od 6 do 13 stopni, a wyjątkiem będą jedynie wódki poddawane jednokrotnej destylacji, które dobrze jest serwować w temperaturze pokojowej. Oprócz tego przed samym nalaniem należy schłodzić kieliszek, po to by na jego powierzchni pojawił się charakterystyczny szron. Podczas samej czynności szyjkę butelki powinno się natomiast owinąć serwetką, dzięki czemu rosa nie będzie kapała na stół. W razie chęci butelkę można wsadzić do specjalnego wiadra z wodą i kostkami lodu.
Jeśli chodzi o samo spożycie to przyjęło się, że wódkę wypija się na raz, czego zapewne wielu z nas było świadkami. Prawda jest jednak taka, że aby wydobyć prawdziwe walory smakowe czystej wódki powinno się wypijać ją na dwa razy, z czego niewielu zdaje sobie sprawę. Smakowe wódki leżakujące powinno się natomiast spożywać małymi łyczkami. Ważne aby wódka była naprawdę dobrej jakości, gdyż tylko wtedy zadowoli gości. Może nią być biała dama wódka powstająca z luksusowego spirytusu zbożowego, co gwarantuje jej idealną czystość.