Jakie nasiona i pestki warto włączyć do diety?

Niektórym trudno uwierzyć, że małe, niepozorne nasiona i pestki stanowią doskonałe i pełnowartościowe źródło: błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin, białka czy przeciwutleniaczy. Różnorodność wartości odżywczych to niejedyna ich zaleta. Niewielki rozmiar i uniwersalność powodują, że łatwo można włączyć je do codziennej diety, wzbogacając sałatki, desery czy zupy. Produkty warto jednak kupować w sprawdzonych miejscach, takich jak niniejszy sklep: https://olejarnia-gaja.pl/siemie-lniane/.

Jakie nasiona najlepiej wybrać?

Prawda jest taka, że wszystkie pestki i nasiona zawierają potrzebne do codziennego funkcjonowania wartości odżywcze. Dylemat polega na tym, aby dopasować odpowiedni dla siebie produkt, czyli zastanowić się, czego tak naprawdę potrzebuje nasz organizm. Dużym uznaniem dietetyków cieszy się siemię lniane, które określane jest jako superfoods, czyli składnik o wyjątkowo korzystnym działaniu dla zdrowia. Nasiona lnu dostarczają kwasów tłuszczowych omega- 3, błonnika czy przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i minimalizują działanie wolnych rodników.

W sklepach dostępne są pod dwoma postaciami: zmielonej oraz niełuskanych ziarenek. Więcej właściwości odżywczych zawiera ta druga wersja. Z kolei pestki słonecznika zapewniają wysoką podaż witaminy E, która przedłuża młodość i wpływa na płodność. Ponadto dostarczają fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom nowotworowym i układu krążenia. Warto jeszcze postawić na: sezam łuskany lub niełuskany oraz nasiona lotosu.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dwa − jeden =