Jak zacząć przygodę z wędzeniem?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wędzenie mięsa, ryb lub serów to doskonały sposób na oszczędzanie. Otrzymuje się wysokiej jakości produkty o prostym i znanym składzie, bez dodatków niezdrowych konserwantów. Aby zacząć przygodę z wędzeniem trzeba wiedzieć, jaki sprzęt jest niezbędny lub znacznie ułatwi tę czynność.

Pierwsze kroki w wędzeniu wyrobów

Wędzić można wiele produktów, najczęściej jednak jest to mięso lub sery. Przed wędzeniem należy przygotować wyroby. Mięso trafia do zaprawy, a później do specjalnej, bawełnianej siatki, które pozwala zachować mięsu kształt i ułatwia wędzenie. Wędzarnia składa się z paleniska oraz z przewodu, którym wylatuje dym. W procesie wędzenia wykorzystuje się właśnie ochłodzony nieco dym, który nadaje wędzące charakterystyczny aromat. Warto też zastanowić się nad generatorem dymu do wędzarni. To nieskomplikowane urządzenie znacznie przyspiesza i ułatwia czynność, jaką jest wędzenie. Wytwarzany jest zimny dym, a do jego produkcji wykorzystuje się małą porcję drewnianych zrębków, które spalają się powoli i równomiernie. Zrębki warto dobierać indywidualnie do każdego rodzaju wyrobu. Inny gatunek drzewa stosuje się do ryb, inny do czerwonego i białego mięsa. Zrębki odpowiadają za aromat oraz za kolor produktu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Idealne miejsca do nurkowania – gdzie się wybrać?
Idealne miejsca do nurkowania – gdzie się wybrać?
Nurkowanie to wspaniała przygoda i wiedzą to wszyscy, którzy chociaż raz spróbowali tej aktywności. Jest to przyjemność sama w sobie, […]
Jakie wina włoskie wybrać?
Jakie wina włoskie wybrać?
Włochy są obecnie jednym z największych producentów win na świecie, a to ze względu na duże zróżnicowanie klimatyczne, pozwalające na […]
Mikrofibra czy wełna – co lepiej trzyma ciepło?
Mikrofibra czy wełna – co lepiej trzyma ciepło?
Wybór materiału, z którego jest zrobiony ubiór lub kołdra, determinuje uczucie komfortu i uprzyjemni nam zimowe mrozy (czy też pluchę). […]