Jak zacząć przygodę z wędzeniem?

Wędzenie mięsa, ryb lub serów to doskonały sposób na oszczędzanie. Otrzymuje się wysokiej jakości produkty o prostym i znanym składzie, bez dodatków niezdrowych konserwantów. Aby zacząć przygodę z wędzeniem trzeba wiedzieć, jaki sprzęt jest niezbędny lub znacznie ułatwi tę czynność.

Pierwsze kroki w wędzeniu wyrobów

Wędzić można wiele produktów, najczęściej jednak jest to mięso lub sery. Przed wędzeniem należy przygotować wyroby. Mięso trafia do zaprawy, a później do specjalnej, bawełnianej siatki, które pozwala zachować mięsu kształt i ułatwia wędzenie. Wędzarnia składa się z paleniska oraz z przewodu, którym wylatuje dym. W procesie wędzenia wykorzystuje się właśnie ochłodzony nieco dym, który nadaje wędzące charakterystyczny aromat. Warto też zastanowić się nad generatorem dymu do wędzarni. To nieskomplikowane urządzenie znacznie przyspiesza i ułatwia czynność, jaką jest wędzenie. Wytwarzany jest zimny dym, a do jego produkcji wykorzystuje się małą porcję drewnianych zrębków, które spalają się powoli i równomiernie. Zrębki warto dobierać indywidualnie do każdego rodzaju wyrobu. Inny gatunek drzewa stosuje się do ryb, inny do czerwonego i białego mięsa. Zrębki odpowiadają za aromat oraz za kolor produktu.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dziesięć + dwadzieścia =