Jeżeli chcemy podejść bardziej oficjalnie do podania określonego wina przy obiedzie lub kolacji organizowanej dla znajomych czy rodziny, warto pamiętać o paru zasadach, którymi powinniśmy się kierować. Przede wszystkim, jeżeli chcemy podać parę różnych win, pamiętajmy że zawsze pierwsze pojawić się na stole powinno wino białe, a dopiero potem możemy uraczyć kubki smakowe naszych gości winem czerwonym wytrawnym. Oprócz koloru, kolejną zasadą jest to, aby wina gorszej jakości zawsze podawane były przed tymi lepszej jakości – wtedy smak wina starszego zostanie bardziej doceniony i podkreślony. Wina wytrawne natomiast zaproponować należy przed słodkimi.
Jednymi z najlepszych dostępnych na rynku są tradycyjne wina włoskie – od lat cieszą się nieustanną renomą oraz jakością, budując sobie markę na całym świecie. Jednak wraz z rozwojem winiarskiego rynku coraz większą popularność zdobywają wina z krajów takich jak RPA, Macedonia, kraje afrykańskie czy Gruzja.
Dzięki tworzeniu się coraz większego zróżnicowania konkurencja starając wybić się na miejsce lidera coraz częściej tworzy promocje na określone wina lub nawet stale obniża ceny, ażeby stać się bardziej kuszącą dla klienta, który decydować może między mniej znanymi jeszcze markami, ale charakteryzującymi się dobrym smakiem i jakością, a markami od lat okupującymi rynek winiarski, właśnie w postaci win włoskich, hiszpańskich czy francuskich. Nadal jednak najbardziej popularne według statystyk są wina czerwone wytrawne, jednak zaznaczyć trzeba, iż dział win różowych staje się coraz częściej odwiedzanym przez konsumentów, a co za tym idzie jego sprzedaż rośnie.