Szef kuchni jest najważniejszym pracownikiem każdej restauracji. To on decyduje o tym co znajdzie się w menu, rozdziela zadania wszystkim pracownikom, dba o wysoką jakość wydawanych dań. Dlatego komfort jego pracy powinien być jednym z najważniejszych priorytetów dla właścicieli restauracji. Poza wysokiej klasy wyposażeniem potrzebuje również innych atrybutów, które umożliwią mu wydajną i bezpieczną pracę. Jednym z ważniejszych jest strój.
Strój ma decydujący wpływ na komfort i bezpieczeństwo jego pracy. Dlatego tak ważne jest, by szef kuchni posiadał wysokiej klasy bluzę kucharską. Musi być ona wykonana z dobrego jakościowo materiału i dopasowana do wymiarów swojego użytkownika. Ciekawe propozycje bluz kucharskich można znaleźć na https://horecapolska.pl/bluzy-kucharskie. Podczas pracy kucharz powinien być ubrany również w profesjonalne spodnie. Oba te elementy stroju zapewniają ochronę przed poparzeniem, dbają o właściwą wentylację ciała i sprzyjają komfortowej pracy nawet w bardzo wysokiej temperaturze, która często panuje w kuchni.
W pracy szef kuchni jest narażony na wiele niebezpieczeństw. Częste poparzenia, kontakt z ostrymi narzędziami czy gorącymi płynami bywa zagrożeniem dla wszystkich użytkowników kuchni restauracyjnej. Dlatego tak ważne jest by szef kuchni poza bluzą i spodniami był zabezpieczony również specjalnie stworzonym w tym celu fartuchem. Nie mniej ważne jest właściwe nakrycie głowy. Tradycyjne czapki coraz częściej zastępują ich sportowe wersje. Dzięki nim praca jest bezpieczna i wygodna, a każdy z pracowników bez trudu rozpozna szefa kuchni.