Słonecznik to roślina będąca symbolem lata. Wytwarza pestki, które są bardzo bogate w wartościowe składniki mineralne, takie jak choćby cynk, potas, witaminy z grupy B, żelazo czy kwasy omega 6. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na stan skóry, reguluje wytwarzanie czerwonych krwinek, obniża poziom złego cholesterolu oraz poprawia działanie układu kostnego czy nerwowego. Dlatego też warto dodawać pestki słonecznika do wielu przyrządzanych potraw.
Pestki omawianej rośliny mogą być z powodzeniem jedzone w formie przekąski – np. przez osoby odchudzające się. Posiadają nieco gorzkawy smak, ale są wyjątkowo pyszne. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacały codzienne dania. Można je spokojnie dodawać m.in. do domowego chleba i bułek, sałatek owocowych, makaronowych zapiekanek, dipów przeznaczonych do smarowania pieczywa, sosów, zup (pomidorowej, brokułowej, dyniowej cebulowej itp.), grillowanych warzyw, słodkich ciast, a nawet chłodzących lodów. Ponadto znakomicie komponują się z kotlecikami jaglanymi, kebabem, włoskim spaghetti bolognese, śniadaniowym musli i roladkami z piersi indyka. Jakby tego było mało, pestkami słonecznika bez problemu zastąpimy standardową panierkę z bułki tartej i mąki, którą obtacza się kotlety schabowe czy ryby.