Grzyby – idealny dodatek do obiadów

Każda pora roku kojarzy nam się z innymi barwami, atrakcjami, a także smakami. Jesień to okres, kiedy w naszej kuchni nie brakuje grzybów. Na szczęście ich cenny smak i aromat można zamknąć w słoiku, ciesząc się ich właściwościami przez kolejnych 12 miesięcy. Niektórzy decydują się na ich samodzielne marynowanie, jednak na rynku nie brakuje wielu gotowych produktów. Strona internetowa https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-grzyvowe/ proponuje właśnie szeroki wybór przetworów grzybowych, które stanowią bazę do wielu ciekawych dań. Jak wykorzystać takie składniki do obiadu?

Sos czy zupa?

Z grzybów można wykonać przede wszystkim aromatyczny i esencjonalny sos. Świetnie pasuje on do dań mięsnych, ale także jako dodatek do klusek, ziemniaków czy kasz.

Najlepiej smakują sosy przygotowane z borowików, kurek i podgrzybków. Aby uzyskać kremową konsystencję, należy dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Na koniec porcję przypraw: szczyptę soli i pieprzu, a także ziele angielskie.

Jeśli chodzi o grzyby, to nie sposób nie wspomnieć o zupie. Można przygotować zarówno gładką zupę krem, jak i pełną warzyw i kapeluszy grzybów potrawę. Powinny się w niej znaleźć zarówno zeszklona cebula, jak i natka pietruszki, które dodają właściwego aromatu. Te leśne skarby również świetnie się komponują w otoczeniu sera. Niewątpliwie można je również wykorzystać jako dodatek do mięs. Nadziewając nimi schab, można zyskać bardzo aromatyczną potrawę, która przypadnie do gustu wszystkim biesiadnikom.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


pięć × jeden =