Jak ozdobić stół w restauracji?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Budowa renomy każdej restauracji zaczyna się i kończy w kuchni. Po drodze jednak są elementy, o które trzeba zatroszczyć się równie mocno, by gości przyciągnąć do wnętrza, a także zachęcić do powrotu. Do takich czynników zalicza się z pewnością jakość obsługi, wystrój i klimat.

Zadbaj o wystrój

W wielu filmach pojawia się motyw, w którym bohater zerka przez szybę w drzwiach lub oknie i urzeczony wchodzi do środka, niejednokrotnie odmieniając swoje życie. Nie jest to jedynie fikcja budująca oglądalność, bowiem większość ludzi jest wzrokowcami. Warto się więc zatroszczyć, by zarówno przypadkowi spacerowicze, jak i stali goście poczuli, że to jest miejsce, w którym chcą zjeść posiłek lub napić się wina.

Kluczowa rola stołów

Przy dekoracji wnętrz oczywiste jest jak najlepsze dopasowanie ozdób i bibelotów do stylu budynku i narracji, w jakiej prowadzony jest lokal. Najbardziej dopracowanym elementem muszą być jednak stoliki. To przy nich goście spędzają najwięcej czasu w trakcie swoich wizyt. 

Warto postarać się o dobrze dobrane obrusy, które korespondują z wnętrzem, a ich faktura i długość nie będą przeszkadzały w komfortowym spożywaniu posiłków. Popularnym elementem są także kwiaty. Przy tym rodzaju dekoracji warto zatroszczyć się o wysokość kompozycji, by goście, którzy są na przykład na spotkaniu biznesowym czy randce, nie musieli przedzierać się wzrokiem przez tulipany w poszukiwaniu twarzy towarzysza, lub towarzyszki. 

Największe zasługi w tworzeniu nastroju w lokalu zazwyczaj mają jednak świece. W niebanalnych kompozycjach wprawiają w dobry nastrój i relaksują po całym dniu. Zawsze sprawdzonym sposobem są klasyczne podgrzewacze. Gdy jednak chcemy czegoś bardziej wyszukanego, na https://swiecedlagastronomii.pl/kategoria-produktu/swiece-plywajace/ znajdziemy świece pływające. Ułożone w miseczkach lub wazonikach, w otoczeniu płatków kwiatów lub w innej autorskiej aranżacji, zbudują romantyczny nastrój i stworzą przyjemny, nostalgiczny klimat. Takie elementy dekoracyjne na stolikach odmienią też wnętrze całej restauracji. Warto więc przykładać wagę do detali, gdyż wówczas lokal będzie chętnie odwiedzanym miejscem i scenerią dla wielu ważnych chwil w życiu gości.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czy obuwie należy dopasowywać do rodzaju powierzchni po której biegamy?
Czy obuwie należy dopasowywać do rodzaju powierzchni po której biegamy?
Odpowiednie dopasowanie obuwia wydaje się dla każdego biegacza sprawą wręcz oczywistą. Każdy, nawet początkujący sportowiec, doskonale zdaje sobie sprawę z […]
Z czego najczęściej budowane są powierzchnie i podłoża hal?
Z czego najczęściej budowane są powierzchnie i podłoża hal?
Współcześnie wiele firm może funkcjonować wyłącznie dzięki posiadaniu nowoczesnych hal przemysłowych, które służą chociażby do przeprowadzania różnorodnych procesów produkcyjnych, czy […]
Kebab – jaki powinien być?
Kebab – jaki powinien być?
Z jakich składników się składa? Kebaby, lub gyros, to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych street foodów na świecie. Przygotowuje się […]