Jak mówi powiedzenie jesteśmy tym, co jemy. Od naszych codziennych posiłków zależy nie tylko nasze zdrowie, ale także dobre samopoczucie i sylwetka.
Najważniejsze składniki, jakie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania to węglowodany, białko, wapń, żelazo i witaminy. Każde z nich odgrywa ważną rolę: węglowodany dają nam siłę napędową, białko jest ważnym budulcem, tłuszcze odgrywają rolę we wchłanianiu witamin i utrzymaniu temperatury ciała, wapń odpowiada za stan zębów i kości, żelazo jest niezbędne do transportu tlenu, a witaminy są istotne w wielu procesach metabolicznych w organizmie.
Dostarczenie wszystkich potrzebnych składników wymaga, by jadłospis był zróżnicowany i odpowiednio zbilansowany. Codzienna dieta powinna być bogata w warzywa, owoce, zboża, nie powinno w niej też zabraknąć nabiału. Mięso jest jednym ze źródeł żelaza i białka, jednak nie jest konieczne spożywanie go na co dzień. W układaniu swojej diety nie powinno się też zapominać o roślinach strączkowych.
Samodzielne przygotowywanie i planowanie posiłków może być trudne. Szczególnie jeżeli jest się osobą zapracowaną, na którą po południu czeka szereg innych obowiązków związanych z posiadaniem rodziny. Z braku czasu często sięgamy po półprodukty, czy gotowe dania o niskiej wartości, które z czasem mogą odbić się na zdrowiu i wadze.
Jeżeli brakuje nam czasu, warto zastanowić się nad dietą pudełkową, która jest przygotowywana przez specjalistów i dopasowana do indywidualnych potrzeb. Przy problemach z utrzymaniem wagi można zdecydować się na catering dietetyczny. Możliwości są nieograniczone, a zyskuje się czas dla rodziny, realizację pasji czy na odpoczynek.