Zastanawiając się nad odpowiednią kawą ziarnistą dla siebie, warto poznać jej podstawowe rodzaje. Wyróżniamy dwa najpopularniejsze gatunki: Arabicę oraz Robustę. Pierwsza uznawana jest za kawę z najwyższej półki, cechuje się wyraźniejszą kwasowością, słodyczą oraz łagodnym i przyjemnym smakiem. Natomiast Robusta ma ostrzejszy smak, który przypomina nieco kawę zbożową. Wyczuwalny jest w niej również orzechowy posmak, który dodaje energii. Silnie pobudza, ponieważ zawiera dwa razy więcej kofeiny od ziaren Arabica. To wszystko sprawia, że różnią się zarówno wyglądem ziaren, jak i ceną. Którą zatem warto wybrać?
Oprócz stopnia kwasowości czy smaku, warto też zastanowić się nad pochodzeniem ziaren. Zwykle mamy do wyboru jednorodne ziarna lub mieszanki. Pierwsza grupa to po prostu kawy, które pochodzą z jednego regionu lub kraju. Nie posiadają domieszek innych ziaren.
Natomiast mieszanka to zbiór różnych ziaren, które znajdują się we wspólnym opakowaniu. Pochodzą zatem z różnych regionów, krajów i także gatunków kaw. Dlaczego? W ten sposób można uzyskać wyjątkowy smak, który łączy w sobie właściwości kilku smaków ziaren. Zwykle wykorzystuje się je do przygotowywania mlecznych napojów (np. latte), z kolei jednorodne do kaw czarnych. Szeroki wybór wysokiej jakości ziaren znajdziesz w ofercie sklepu: https://mkfresh.pl/. Wybierając produkt, należy kierować się przede wszystkim własnymi upodobaniami, a także efektem, jaki chcemy osiągnąć po wypiciu filiżanki kawy.