Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść warzywa. Są pełne wartości odżywczych, ale zawierają również błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga czuć się sytym. Są również niskokaloryczne, więc możesz dodawać je do swoich posiłków i przekąsek bez naruszania budżetu kalorycznego.
Substancje, które mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu wystąpienia chorób przewlekłych. Zawierają też inne substancje, które przyczyniają się do dobrego zdrowia, takie jak błonnik i potas.
Warzywa są ważnym źródłem witamin C i A, ale zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza folian), wapń, żelazo i magnez. Wiele warzyw jest bogatym źródłem potasu i witaminy K. Niektóre mają również wysoki poziom witaminy E.
Składnika odżywczego, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymuje uczucie sytości między posiłkami. Błonnik znajduje się tylko w pokarmach roślinnych, takich jak owoce, warzywa i pełne ziarna (chociaż niektóre rodzaje fasoli zawierają jego niewielkie ilości). Błonnik ma wiele korzyści dla zdrowia:
Poprzez wiązanie kwasów żółciowych uwalnianych z wątroby w nierozpuszczalne związki znane jako sekwestranty kwasów żółciowych (lub „żywice”).
Jeśli chcesz mieć dostęp do świeżych warzyw, to koniecznie sprawdź stronę internetową aby poznać wszystkie szczegóły: https://fruges.pl.