Czy mrożone owoce tracą witaminy?

Wraz z nadchodzącym latem oraz wakacjami, zbliża się również sezon na wiele owoców. Jest to dobry czas, aby uzupełnić swoje zapasy mrożonkami i dzięki temu nawet zimą przygotowywać potrawy z ich dodatkiem. Nie należy się martwić o straty wartości odżywczych owoców, gdyż jest mrożenie najlepszy sposób konserwacji żywności, który pozwala na nieznaczną zmianę w tym zakresie. Dlatego również jest jednym z najczęściej wybieranych. Nieznaczny spadek zawartości witamin nie powinien być więc powodem do obaw, również zważając na to, iż owoce zbierane w sezonie mają bardzo dużo prozdrowotnych składników.

Witaminy przez cały rok

Aby owoce spożywane poza sezonem miały jak najwięcej wartości odżywczych, nie należy ich przechowywać zbyt długo. Warto podkreślić, iż duże znaczenie ma w tej kwestii czas, kiedy mrozi się owoce. Te, zbierane podczas sezonu mają zdecydowanie większą ilość składników odżywczych niż poza sezonem. Dlatego często więcej korzyści przyniesie spożywanie mrożonek niż świeżych produktów w okresie jesiennym lub zimowym. Mrożenia można dokonywać samemu lub zakupić odpowiednie produkty. Ofertę można sprawdzić np. na stronie https://danex.pl/produkty/mrozona-borowka/ lub w innych sklepach stacjonarnych. Tego typu produkty mają bardzo szerokie zastosowanie. Można je wykorzystać do ciast, deserów, naleśników lub zdrowych koktajli. Mrożone owoce pozwolą prowadzić zdrową oraz poprawnie zbilansowaną dietę przez cały i zapewnią ogromne bogactwo składników mineralnych oraz witamin.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


10 + piętnaście =