Każda pora roku kojarzy nam się z innymi barwami, atrakcjami, a także smakami. Jesień to okres, kiedy w naszej kuchni nie brakuje grzybów. Na szczęście ich cenny smak i aromat można zamknąć w słoiku, ciesząc się ich właściwościami przez kolejnych 12 miesięcy. Niektórzy decydują się na ich samodzielne marynowanie, jednak na rynku nie brakuje wielu gotowych produktów. Strona internetowa https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-grzyvowe/ proponuje właśnie szeroki wybór przetworów grzybowych, które stanowią bazę do wielu ciekawych dań. Jak wykorzystać takie składniki do obiadu?
Z grzybów można wykonać przede wszystkim aromatyczny i esencjonalny sos. Świetnie pasuje on do dań mięsnych, ale także jako dodatek do klusek, ziemniaków czy kasz.
Najlepiej smakują sosy przygotowane z borowików, kurek i podgrzybków. Aby uzyskać kremową konsystencję, należy dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Na koniec porcję przypraw: szczyptę soli i pieprzu, a także ziele angielskie.
Jeśli chodzi o grzyby, to nie sposób nie wspomnieć o zupie. Można przygotować zarówno gładką zupę krem, jak i pełną warzyw i kapeluszy grzybów potrawę. Powinny się w niej znaleźć zarówno zeszklona cebula, jak i natka pietruszki, które dodają właściwego aromatu. Te leśne skarby również świetnie się komponują w otoczeniu sera. Niewątpliwie można je również wykorzystać jako dodatek do mięs. Nadziewając nimi schab, można zyskać bardzo aromatyczną potrawę, która przypadnie do gustu wszystkim biesiadnikom.