Cebula – jakie ma właściwości zdrowotne?

Cebula jest bardzo popularnym warzywem. Używa się ich w kuchni, a także stosuje jako przyprawę. Cebula od wieków była stosowana w medycynie tradycyjnej, aby pomóc w wielu różnych dolegliwościach. Stwierdzono, że są skuteczne w leczeniu zaburzeń trawienia, zwiększaniu odporności, zwalczaniu komórek rakowych i obniżaniu ciśnienia krwi.

Bogata w składniki odżywcze

Cebula jest bogata w witaminę C, minerały, białka i błonnik. Te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w pobudzaniu układu odpornościowego. Cebula jest również bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które prowadzą do chorób przewlekłych, takich jak rak i choroby serca.

Zwalcza infekcje

Cebula zawiera kwercetynę, która ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zwalczać infekcje wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby. Stwierdzono również, że kwercetyna jest skuteczna wobec komórek rakowych poprzez hamowanie ich wzrostu i przerzutów (rozprzestrzeniania się).

Obniża ciśnienie krwi

Wykazano, że cebula obniża poziom ciśnienia krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym opór przepływu krwi przez nie. Badania wykazały również, że cebula może pomóc obniżyć poziom cholesterolu poprzez hamowanie jego produkcji przez wątrobę, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL.

Jeśli szukasz miejsca, w którym kupisz jej duże ilości, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: http://www.warzywa-gacek.pl/.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dziesięć + 2 =