Jak jeść smacznie i zdrowo?

Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla wielu osób zdrowe i smaczne jedzenie to jednak oksymoron i trudno im zrozumieć, że komponując posiłki można naprawdę zadbać zarówno smak, jak i zawartość makro- i mikroelementów. Jak to zrobić? Najprostszym rozwiązaniem wydaje się zamówienie gotowych posiłków np. od TIM Catering. Decydując się na usługi cateringowe od znanej firmy zyskujemy pewność, że zawierają one konieczne dla zdrowia składniki, przygotowane są ze świeżych produktów, a wykonane przez profesjonalnych kucharzy smakują świetnie. Innym rozwiązaniem jest jednak komponowanie własnych dań w oparciu o kilka kluczowych zasad.

Warzywa i owoce to podstawa

Gwarancją zdrowia jest spożywanie optymalnej porcji warzyw i owoców, powinny one się znaleźć w każdym posiłku. Prostą zasadą wydaje się być dodawanie ich do kanapek (np. w formie słupków), jako sałatek do obiadów czy na ciepło podczas kolacji. Talerz, który smakuje powinien także dobrze wyglądać, dlatego warto zatroszczyć się o jego wygląd. Czasami naprawdę nie wymaga to dużego wysiłku, a kolorowe warzywa świetnie udekorują każdy półmisek. Gwarancją smaku jest również dodawanie przypraw. Na rynku dostępnych jest wiele gotowych mieszanek, które przeznaczone są do konkretnych potraw albo pojedyncze dodatki, z których można skomponować idealny aromat. Delikatnie podsmażone na patelni świetnie wydobywają swój zapach. Wreszcie smak to również sztuka eksperymentowania, dlatego nie należy obawiać się jego poszukiwania.

Bądź pierwszy, by to skomentować.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


szesnaście − 3 =